binnenstad zwolle

Zwolle - De finalisten voor de verkiezing ‘Gemeente met Schoonste Winkelgebieden 2016’ zijn bekend. In de categorie grote gemeenten strijden Zwolle, Apeldoorn en Haarlemmermeer om de titel voor deze prijs die op 16 november 2016 wordt toegekend door de Stichting Nederland Schoon.

Zwolle in top drie
Voor de verkiezing zijn in de zomermaanden ruim 550 winkelgebieden onderzocht in 63 gemeenten. Het winkelend publiek in Zwolle beoordeelt de winkelcentra in de Overijsselse hoofdstad, die ook nog eens het grootste winkelgebied van de provincie is, als zeer schoon. Dit jaar is uit het onderzoek gebleken dat Zwolle naast de gemeente Haarlemmermeer en Apeldoorn de top drie vormen. Of Zwolle dit jaar weer de titel ‘Gemeente met Schoonste Winkelgebieden 2016’ in ontvangst mogen nemen wordt op 16 november onthuld tijdens het landelijk Zwerfafvalcongres ‘Het Rendement van Schoon’.

Zwolse winkelgebieden
De mening van bezoekers over schoonmaak en afvalbakken, het gedrag van bezoekers in het winkelgebied en het (economisch) rendement van schoon zijn belangrijke pijlers in het onderzoek. De 'schoonbeleving' van de ondervraagden werd voornamelijk beïnvloed door de hoeveelheid zwerfafval, maar ook graffiti en sporen van vandalisme waren van invloed op het cijfer dat werd gegeven. De volgende winkelgebieden zijn afgelopen zomermaanden onderzocht:

  • Centrum Zwolle
  • AA-landen
  • Assendorperstraat
  • Diezerpoort
  • Holtenbroek
  • Stadshagen
  • Zwolle-Zuid

Mooi resultaat
Een schoon winkelgebied is te danken aan een brede samenwerking van verschillende partijen. Niet alleen de gemeente Zwolle, die samenwerkt met ROVA in het beheren van de openbare ruimte, maar ook Pauropos, winkeliers en bezoekers houden het schoon; het is een gezamenlijke bijdrage in ieders belang. Een schone omgeving draagt bij aan het gevoel van veiligheid, zo blijkt uit het onderzoek.

(foto: Wikipedia)