Ondernemers binnenstad Sneek

Sneek - Vanaf januari dit jaar hebben zich 22 nieuwe ondernemers gevestigd in de binnenstad van Sneek. De afgelopen twee jaar hebben heel wat leegstaande panden een nieuwe eigenaar gekregen.

Dat vertelde een trotse burgemeester Hayo Apotheker gisteravond tijdens een persconferentie rondom de 81ste Sneekweek. De binnenstad van Sneek wordt steeds populairder voor de (beginnende) ondernemer. Het gaat om veel kledingwinkels en horecazaken die een nieuwe plek vinden aan onder andere de Oosterdijk, Grootzand en Galigapromenade. Dat was precies het doel van de werkgroep Binnenstadmanagement Sneek. Deze werkgroep is twee jaar geleden opgericht en bestaat uit de gemeente Súdwest-Fryslân, de ondernemersvereniging van de Sneeker Zakenlieden, de binnenstadsmanager en Sneek Promotion.

De werkgroep Binnenstadmanagement doet er alles aan om de binnenstad aantrekkelijk te maken voor bezoekers. Momenteel is de werkgroep in gesprek met kunstenaars om in de panden die nog leeg staan wisselende exposities te organiseren. Een etalage met kunst staat immers mooier dan een lege etalage. Want…als de bezoekernaar de stad blijft komen, komen er ook eerder nieuwe winkels. Daarom houdt de werkgroep ook bij hoeveel mensen er naar de binnenstad komen en worden deze gegevens gedeeld met de Sneker makelaars. Zo kunnen zij nieuwe ondernemers enthousiast maken om naar Sneek te komen.

De werkgroep doet nog meer. De werkgroep promoot grote publieksevenementen zoals 'Lekker Sneek', de Straattheaterdagen de Sneekweekfestiviteiten onder de noemer ‘Sneek is Meer’. Evenementen trekken steeds meer bezoekers naar de stad. Er komt ook een nieuwe toeristische website voor de bezoekers. De werkgroep wil ook meer borden plaatsen, zodat mensen de binnenstad van Sneek beter kunnen vinden. Er komen ook borden bij de bruggen in het centrum om de toeristen op het water te stimuleren de winkels en horeca te bezoeken.

Verder bekijkt de werkgroep hoe ze de binnenstad van Sneek nog aantrekkelijker kan maken. De twee loopbruggen over het water van het Grootzand zijn daar een voorbeeld van. Beide bruggen zijn afgelopen vrijdag geopend. Als je nu aan het shoppen bent, kun je veel sneller van de ene naar de andere kant van het water lopen om de winkels daar te bezoeken. Er komt ook een nieuw parkeerbeleid; in het najaar gaat de werkgroep weer met de bewoners praten.

Bron: Sneeker Nieuwsblad
Foto: Sneeker Nieuwsblad