Onze Winkel Kampen

Kampen - Op zaterdag 4 april vindt de opening plaats van de tweede versie van Onze Winkel. Deze pop up-store, waar Kampenaren een plankje of kast kunnen huren om hun (zelfgemaakte) spullen te verkopen, was vorig jaar een groot succes. Dit keer worden er twee edities geopend: 'Handgemaakt en mooi gevonden' aan de Oudestraat 2 en 'Kinderfeest' aan de Oudestraat 54.

Onze Winkel wordt gerealiseerd vanuit de promotiepijler van de Stads Winkel (Oudestraat 116), het project om leegstand in de binnenstad van Kampen tegen te gaan. De eerste editie van Onze Winkel vond plaats van oktober tot en met december 2014. "Van die eerste editie hebben we veel geleerd," vertelt Swanita Erisman van webshop Stekels & Staartjes. Erisman is samen met Marianne Stoeltie van de winkel Kunstig Kitschwerk kartrekker van dit project. "Dit keer willen we een gerichte doelgroep aanspreken. Daarom hebben we twee verschillende winkels gecreëerd. Een met een assortiment gericht op kinderen en een gericht op voornamelijk handgemaakte artikelen." In beide winkels worden ook workshops en activiteiten georganiseerd.

Ondernemen ontdekken
Aan de winkels nemen zo’n 25 mensen deel. De deelnemers huren, vullen en bemannen de panden zelf. "Voor hen betekent meedoen aan Onze Winkel dat ze het ondernemen ontdekken. Door de winkels per onderwerp af te bakenen, kunnen zij beter meten of hun product rendabel is," zegt Erisman. Naast het creëren van een plek voor beginnende en kleine ondernemers, is het doel van Onze Winkel om leegstand te bestrijden. "Wij doen dat op korte termijn met twee gevulde panden. Daarnaast ontstaan hieruit hopelijk weer groepjes mensen die samen de stap durven zetten om een eigen winkel te openen." Uit de vorige editie ontstonden onder meer de winkels 'De Kamper Veste' (Oudestraat 155) en 'Be Chic' (Geerstraat 30).

Ook wil Onze Winkel nieuwe manieren voor leegstandbestrijding stimuleren: "In de strijd tegen leegstand gaat het ook om samenwerking. In de komende maanden gaan we bekijken hoe twee winkels elkaar kunnen versterken. Wellicht kunnen we ook de samenwerking zoeken met andere winkeliers of inspireren we andere ondernemers om ook de handen ineen te slaan."

Evalueren
Uiteraard worden er in Onze Winkel ook leuke acties georganiseerd. Zo kunnen bezoekers voor beide winkels een mooie tekening of prent op A4 inleveren bij Drukkerij v/d Berg (2e Ebbingestraat 32a). De mooiste ontwerpen worden afgedrukt op kaarten, die de winkels daadwerkelijk gaan verkopen.

Beide Onze Winkels zijn open van 4 april tot en met eind juni. "We hebben opnieuw gekozen voor een periode van drie maanden om het project goed te kunnen evalueren," zegt Erisman. "We willen ons blijven verbeteren. Na juni kunnen we concluderen wat beter draait: een grote winkel met van alles wat of twee kleinere, doelgerichte winkels." De opening van 'Handgemaakt en mooi gevonden' vindt plaats op 4 april om 10.00 uur. De opening van 'Kinderfeest' is om 10.30 uur. De winkels zijn open van woensdag tot en met zaterdag.

Meer informatie kunt u vinden op de Facebookpagina van Onze Winkel Kampen.

Foto: Facebookpagina Onze Winkel