Kerststress

Nederland - Het najaar en in het bijzonder de maand december is voor de detailhandel de belangrijkste periode van het jaar. Niet voor niets worden in deze periode de winkelstraten en centra van dorpen en steden mooi aangekleed en wordt er van alles georganiseerd. Steeds meer hebben consumenten daarbij de behoefte buiten de traditionele winkeltijden hun inkopen te doen. Om er ook dit jaar een prachtig feest van te maken vraagt Detailhandel Nederland van alle gemeenten aandacht voor de koopzondag in de feestmaanden.

Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag vallen op een maandag. Daarmee is de laatste dag voor deze beide feestdagen een zondag. Lang niet alle gemeenten hebben dan een koopzondag, maar consumenten zijn er steeds meer aan gewend dat de winkels open zijn, in ieder geval niet dagen achtereen gesloten. Het kan dan ook wenselijk zijn om een (extra) koopzondag in te stellen voor de maand december. Omdat winkels op Kerstavond doorgaans eerder dan gebruikelijk dicht moeten en op de zondag pas vanaf 12 uur open mogen, vraagt Detailhandel Nederland gemeenten ook om na te gaan of dit past bij de situatie komende decembermaand. Er is extra reden om ruimhartig om te gaan met de openingstijden, omdat anders extreme drukte zal ontstaan op de zaterdag. Dit kan parkeerproblemen en files tot gevolg hebben.

Het lijkt vroeg om het nu al over kerst te hebben, maar we zijn juist net op tijd. Veel gemeenten hebben tijd nodig om maatregelen te nemen.

(foto: Prima Ten Kate)