binnenstad deventer

Deventer - Wekelijks bezochten 146.200 mensen in 2016 de Deventer binnenstad, evenveel als het jaar daarvoor Dat blijkt uit tellingen van onderzoeksbureau Locatus. Deventer stijgt daarmee één plek naar de 31e plaats van alle 142 onderzochte winkelgebieden.

Er is op 24 plekken in de binnenstad geteld. De grootste stijging van aantal bezoekers is te zien op het Boreelplein. De grootste daling halverwege de Lange Bisschopstraat. Eén op de 3 bezoekers komt in alle winkelstraten. Het aantal winkels (exclusief leegstand) is de laatste jaren dalende. In 2016 bedraagt het aantal winkels 293. Dat is 16 minder dan een jaar eerder.

Stijgende lijn inzetten
Binnenstadsmanager Peter Brouwer: "Een goed teken dat de bezoekersaantallen ondanks een forse stijging in onlineverkopen stabiel blijven. Met een aantal gerichte acties willen we in 2017 een stijgende lijn qua bezoekersaantallen."

Plan van aanpak economisch stadshart Deventer
De Stichting Deventer Binnenstadsmanagement heeft een plan opgesteld voor het economisch stadshart. Peter Brouwer: "Speerpunten voor de korte termijn zijn het oprichten van een ondernemersfonds, het verbeteren van de samenwerking in de binnenstad, de aanpak van leegstand en het bevorderen van ondernemerschap. Hiervoor gaan we een aantal concrete acties uitvoeren."

Zichtbaar positieve ontwikkelingen
Wethouder Robin Hartogh Heys: "Voor dat plan heeft de gemeente een ton beschikbaar gesteld. De verwachting is dat de binnenstad een stevige impuls krijgt. Ik zie ook heel concrete positieve ontwikkelingen. Het voormalige V&D pand is snel weer gevuld bijvoorbeeld. De opleving in de Nieuwstraat. En er ligt een goed vernieuwingsplan voor de Proosdijpassage."

(foto: gemeente Deventer)