binnenstad meppel woldstraat

Meppel - Afgelopen week werd bekend dat de gemeente Meppel het innen van gemeentelijke belastingen voor ondernemers tot 31 augustus heeft opgeschort. Deze week heeft het college van B&W een paar aanvullende punten besproken die met name zijn gericht op de binnenstad van Meppel.

De binnenstad van Meppel wordt hard getroffen door de Coronacrisis. Lege winkelstraten en veel winkels gesloten. Noodzakelijk, maar wel een hard gelag voor de bedrijven. Het college van B&W probeert aanvullende maatregelen te treffen om het leed zoveel mogelijk te verzachten.

Volgens wethouder Roelof Pieter Koning hadden de binnensteden in Nederland het voor de Coronacrisis ook al moeilijk en dan komt dit er ook nog overheen. "Ik ben onder de indruk van de creativiteit van veel ondernemers om toch hun klanten bereiken. Of het nu gaat om kappers- of dinerbonnen of kleding kopen via Facebook. Mijn advies is dan ook: koop vooral nu bij uw lokale winkels en bedrijven, maar blijf dat straks na deze crisis ook doen."

Handhaving anders bij bevoorrading

De gemeente Meppel kent vaste tijden in het voetgangersgebied om daar met vrachtwagens te bevoorraden. Dit geldt vanaf 11 uur tot en met sluitingstijd. Het college heeft bepaald een uitzondering te maken om het laden en lossen van verse waren niet te handhaven. Op deze manier worden ondernemers die het erg druk hebben of hun bedrijfsvoering hebben moeten aanpassen geholpen. Het betreft o.a. bloemisten, bevoorrading van levensmiddelen en het bezorgen van maaltijden. Zodra de Corona-crisis achter de rug is, worden de vaste tijden weer strak gehandhaafd.

Zondagopeningstijden veilig

In Meppel mogen supermarkten op zondag standaard vanaf 12 uur open. In het kader van Corona is onderzocht of het wenselijk is dat tijdelijk deze openingsuren worden verruimd. Bijvoorbeeld om 10 uur open. Uit gesprekken met supermarkten blijkt, dat na de drukte van de eerste week, er nu weer sprake is van een normaal aantal bezoekers. Ook blijkt dat het maximaal aantal bezoekers en de 1,5 meter afstand in Meppel prima toepasbaar zijn. Er is dan ook geen reden de openingsuren op zondag te verruimen. Mensen zijn in Meppel met de huidige tijden in staat te veilig te winkelen.

Overleg met partners

Tenslotte meldt wethouder Koning dat hij in gesprek is met de Meppeler Handelsvereniging (MHV) en Vereniging Eigenaren Centrum Meppel (VECM). Samen wordt bekeken of er nog extra acties nodig zijn. Een van de punten van overleg is de intentie is om tijdelijke verlaging van huurkosten voor winkeliers te realiseren. Verschillende vastgoedeigenaren en ondernemers zijn daar onderling al over in gesprek. Wethouder Roelof Pieter Koning: "samen zorgen we ervoor dat Meppel deze crisis gaat overwinnen. Ik heb daar alle vertrouwen in."

(foto: Binnenstadnieuws.nl)